Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
KIŞ HAZIRLIKLARI

Turşu Nasıl Yapılır

Turşu nasıl yapılır, turşu suyu nasıl hazırlanır, turşu suyu yaparken ölçü nasıl olmalı. Turşu yapımı ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi burada anlatmaya çalışacağız. Turşu yapımı ile ilgili püf noktalarını uyguladığınız zaman nefis bir turşu yapacağınızın garantisini veriyoruz.

turşu nasıl yapılır
turşu nasıl yapılır

Erimeyen, suyu bulanmayan, üzeri beyazlamayan, ölçülü, sert kıtır kıtır salatalık turşusu yapımı ve püf noktaları burada

Turşucu Mehmet efendinin salatalık turşusu yapımı ve püf noktaları burada

Acı biber turşusu tarifi burada

Soslu biber turşusu tarifi burada

 

Turşu Nasıl Yapılır Turşu Yapımı ve Püf Noktaları

  • Turşu kurarken kereviz yaprağı ve dalı, maydanoz yaprağı ve dalı, asma yaprağı ve dalı, sarımsak, tane karabiber kullanabilirsiniz. Turşu kurulduktan sonra illaki taşma olacağı için altına bir kap ya da tepsi koymanızı önemle tavsiye ederim.
  • Kavanozun üzerine koyacağınız asma yaprakları turşunun hem küflenmesini önler hem de turşunun kütür kütür sert olmasını sağlar. asma yaprağı ucu bulamıyorsanız bir iki tane defne yaprağı koyunuz bu da turşunuzu koruyacak ve sert olmasını sağlayacaktır.
  • Turşu kurarken kullanacağımız malzeme körpe ve taze olmalıdır. Salatalık turşusunun sert olması erimemesi kıtır kıtır olması için küçük salatalık kullanın.
  • Salatalıkların uçlarını mutlaka kesin, çünkü salatalığın ucundaki enzimler yumuşamaya neden olur.
  • Salatalıkları yıkayıp uçlarını aldıktan sonra buz dolu bir suyun içerisinde yarım saat kadar bekletin. Bu işlem turşunun sert olmasını sağlayacak önemli bir püf noktasıdır.
  • Turşunun olgunlaşması için 3-4 hafta gibi bir süre gereklidir. Bu süre içerisinde turşunun mutlaka serin ya da soğuk bir yerde bekletilmesi gerekiyor. Kavanozların ağzı sıkı sıkıya kapanmalı ve kavanozlar hava almamalıdır.
  • Kavanozları bol kaynar su ile yıkayın ya da bulaşık makinesinde yüksek ısıda yıkayarak dezenfekte edin.
  • Turşu kurarken illaki kaya tuzu kullanmalısınız ve iri olanını tercih etmelisiniz mümkünse Çankırı kaya tuzu kullanın.
  • Kıtır kıtır ya da kıyır kıyır erimeyen sert bir turşu yapmak için kaliteli sirke kullanmaya dikkat edin. Markette 10 liraya da sirke var 30 liraya da. Sirke olarak üzüm ya da elma sirkesi tercih edin. Keskin turşu seviyorsanız üzüm sirkesi kullanın.
  • Sirke ve tuzun doğru oranlarda kullanılması da turşunun güzel olmasında çok etkili olduğunu unutmayın. Sirke yada tuzu gereğinden fazla kullanmak turşunun oluşum sürecini hızlandırmaz. Çok fazla tuz fermantasyonu önleyen tüm bakterileri öldürür. Çok az tuz kötü bakterilerin yaşamaya devam etmesine neden olur.
  • Turşularda kullanılan nohut turşunun mayalanmasını, çabuk olgunlaşmasını sağlar. Kış turşusuna nohut koymaya gerek yoktur çünkü oluşumu için 3-4 hafta beklemek gerekiyor.
  • Turşular eskiden küplere kurulurdu. Küplerin soğuk tutma özelliği olduğu için turşuyu da erimeden koruma sert tutma özelliğine sahipti. Şimdilerde bu küpleri temin etmek zor olduğu için turşuları sağlık açısından plastik bidonlara değil cam kavanozlara kurmanızı öneriyoruz.
  • Turşuyu bir kabın içine koyarak serin bir yerde olgunlaşmaya bırakın. Bu süre içinde turşu olgunlaştıkça kaynayacak(asitleşme) ve taşacaktır. Taşan suyu telafi etmek için sık sık kontrol etmeli ve üzerine tekrar turşu suyu karışımından eklemeniz gerekmektedir. Turşuyu hazırlarken turşu suyunuz arttıysa bunu buzdolabına kaldırıp gerektiğinde kullanabilirsiniz.
  • Turşu kurarken sebzeler doğrayarak kuracaksanız, hepsinin eşit büyüklükte doğranmasına dikkat etmeniz gerekmektedir.
  • Turşuyu kurarken sebzelerin tazeliği, sirkenin kalitesi ve kaya tuzu gibi etkenlerin yanında kullanılan suyun da turşunun sert olmasında suyunun berrak ya da bulanık olmasında çok etkili olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle turşu suyunu hazırlarken biraz hazır su kullanırken biraz da dışarıda bulunan tatlı su çeşmelerinden akan suları karıştırarak kullandık. Şöyle ki 1 litre su kullanılacaksa bunun yarım litresi tatlı su oldu diğer yarısı hazır su oldu. Buna da sizlerin önemle dikkat etmesi gerekiyor.
  • Turşuda sadece tatlı su ve  hazır içilebilir  klorsuz filtrelenmiş su kullanmanızı öneriyoruz.)
  • Sebzeleri kavanoza yerleştirirken sıkı sıkı ama ezmeden yerleştirmeye dikkat edin. Sebzelerin arasında boşluk kalmamalı hava almamalıdır. Bunun için sebzeleri doldururken ara ara kavanozu hafif hafif yere vurarak sebzelerin yerleşmesini sağlayabilirsiniz.
  • Turşuya değişik aromalar katmak isterseniz hardal tohumu, rezene tohumu gibi kuru baharatlar; maydanoz dereotu gibi taze yeşillikler ve hatta toz şeker kullanabilirsiniz. Turşu suyunun bulanık olmaması için taze defne yaprağı kullanabilirsiniz.
  • Siz de benim gibi turşuda farklı aromaları sevmiyorsanız bunlardan hiçbirini kullanmayıp sadece suyunun berrak ve lezzetli olması için maydanoz yaprağı ve sapı ya da asma yaprağı ve sapı kullanabilirsiniz. Kullanacaksanız yarım çay kaşığı tohum baharat 1 litre su için yeterlidir. Hazır satılan turşularda genellikle hardal tohumu gibi bu baharatlara rastlamak mümkündür.
  • Turşuyu kurduktan sonra kavanozun ağzına bir ağırlık koyun, yoksa sebzeler yukarıya doğru çıkacağı için küf oluşabilir.

280279278275274

Bu tarif 4.09.2020 de güncellenmiştir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu