Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
KIŞ HAZIRLIKLARI

Közlenmiş Yeşil Biber Turşusu Nasıl Yapılır

Közlenmiş yeşil biber turşusu nasıl yapılır? Közlenmiş biber sevenler ızgara yemeklerinden vazgeçemeyenler için enfes bir turşu tarifi hazırladım. Pat pat turşusu yani közlenmiş biber turşusu. Bu turşuyu her sene mutlaka yapar ve kilerime koyarım, özel zamanlarda o küçük kavanozları çıkartıp sevdiklerime ikram yaparım.

Közlenmiş biber turşusu tarifi bilirsiniz ki iki çeşit biberden yapılır. Kırmızı kapya biber ve yeşil biber çeşitlerinden her biri. Közlenmiş kapya biber turşusu tarifini daha önce hatırlasınız vermiştim burada. Bu nedenle bu sefer turşuyu yeşil biberle hazırlamak istedim. Yeşil biber olarak her türlü etli biber cinsini turşunuzda kullanabilirsiniz. Çarliston, köy biberi, balık biber, sivri biber vs. Közlenebilme özelliği taşıması gerekir sadece. Benim tercihim minik köy biberi oldu.

Közlenmiş biber turşusu tarifiyle tanışmam yaklaşık 5-6 yıl öncesine dayanır. Eşimin memleketine ziyarete gittiğimizde bahçede bir sacın etrafında çevrelenmiş hanımları görünce merakla yanlarına gittiğimde sacın üzerinde yeşil biber közlediklerini gördüm. Yeşil biber o kadar çoktu ki yemek için değil de başka bir amaçla kullanılacağı belliydi. Biberleri neden közlüyorsunuz ne yapacaksınız dedim. Közlenmiş biber turşusu dediler. O zamandan beri benim de turşu çeşitlerimin içerisinde yer alır bu turşu. Şimdilerde çok moda ancak o zamanlar pek bilinmeyen bu güzel turşuyu arşivime eklemek istediğim için kolları sıvayıp youtube kanalımda videosunu hazırladım ve sevenlerimle paylaştım. Şimdi de buradayım, umarım siz de bu turşu dener ve beğenirsiniz.

Közlenmiş biber turşusunu evde yapmak çok kolay. Sadece bir kaç malzemeye ihtiyacımız olacak: Yeşil biber çeşitlerinden bir tanesi, sirke, kaya tuzu, limon tuzu, şeker ve közleme tepsisi. Biberleri közleme tepsisine koyun ve pat pat sesini duyunca çevirmeye başlayın, her yerini eşit oranda közlemek için biberleri tepside yuvarlayın ve kaynar suyla hazırlamış olduğunuz turşu suyu ile buluşturun. Kaynar su ile değil de soğuk su ile yapmak isterseniz aynı malzemelerin tümünü bir kapta karıştırarak kavanoza ekleyin ve kapağını hava almayacak şekilde sımsıkı kapatın. Turşu da sirke su oranı 1/3 şeklindedir. Yani 2 bardak suya 1 bardak sirke olarak ayarlanır. Daha büyük kavanozlarda yapmak isterseniz ölçünüzü bu şekilde oluşturabilirsiniz. Her 1 litre kavanoz için de 1 yemek kaşığı dolusu kaya tuzu kafidir.

közlenmiş yeşil biber turşusunun yapımına youtube kanalımdan bakabilirsiniz.

Közlenmiş Yeşil Biber Turşusu Nasıl Yapılır Malzemeler:

2 kilo köy biberi

Her kavanoz için 3 diş sarımsak

450 mililitrelik kavanoz için turşu suyu ölçüsü:

  • 100 mililitre içme suyu
  • 50 mililitre sirke
  • 1 tatlı kaşığı dolusu kaya tuzu
  • 1 çay kaşığı limon tuzu
  • yarım çay kaşığı şeker

Közlenmiş Yeşil Biber Turşusu Nasıl Yapılır Yapılışı:

  • Biberler yıkanır, kurulanır.
  • Közleme tepsisi ocağa koyularak orta yüksek ateşte tepsi ısıtılır ve biberler üzerine koyularak yakmadan yavaş yavaş çevire çevire ya da yuvarlaya yuvarlaya közlenir.
  • Közlenen biberler kilitli bir poşete ya da kapaklı bir tencereye koyularak yarım saat terletilir.(Poşete koyacaksanız ilk sıcaklığının geçmesini bekleyiniz, aksi takdirde poşet erir.)
  • Bu süre sonunda isterseniz biberlerin kabuklarını hafifçe soyabilir ya da hiç soymadan öylece kullanabilirsiniz.
  • Sterilize edilmiş kavanozun en altına 2 diş sarımsak koyarak ve biberlerin sapları eğer uzunsa kısaltarak kavanoza biberleri dizeriz ve en üst kısma gelindiğinde yine bir diş sarımsak koyarak doldurma işlemini sonlandırırız. Kavanozun ağız kısmında 1 parmak kadar boşluk bırakılmalıdır.
  • Turşu suyu için içme suyu, kaya tuzu, limon tuzu ve şeker bir kapta birleştirilip çözeltiler eriyinceye kadar karıştırılır, kaynayınca sirke eklenip tekrar kaynamaya bırakılır. Kaynayınca ocaktan alınıp kavanoza boşaltılır ve sterilize edilmiş yeni kapakla kavanoz sıkıca kapatılıp kavanozlar ters çevrilir ya da düz bırakılır. Kavanozu ters çevirme yöntemini de uyguladım düz de bıraktım. Sonuç değişmedi, iki yöntemde de bir kusur göremedim. Bu nedenle bu tercihi sizlere bırakıyorum.
  • Turşu 2 gün sonra yemek için hazır olur. İyi bir tat için 1 hafta beklemenizi öneriyorum.

Afiyet Olsun.

DSC 0109 1
Közlenmiş yeşil biber turşusu nasıl yapılır
DSC 0104 1
közlenmiş yeşil biber turşusu nasıl yapılır
DSC 0102
DSC 0095
DSC 0080 1
közlenmiş yeşil biber turşusu nasıl yapılır
DSC 0057
DSC 0048
DSC 0047 1
közlenmiş yeşil biber turşusu nasıl yapılır

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu