Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
KIŞ HAZIRLIKLARI

Sebzeli Dolma Biber Turşusu

Sebzeli Dolma Biber Turşusu püf noktalarıyla tam ölçülü olarak en doğru şekilde hazırladığımız enfes bir turşu tarifi. Çok zahmetli ama inanın buna değer. Emek olmadan da yemek olmuyor sonuçta.

Dolma biberden turşu olur mu diyorsunuz. Elbette olur hem de çok güzel olur. Hem sade şekilde olur hem de içi doldurulmuş şekilde. Bizim vereceğimiz tarif içi sebzelerle dolu dolma biber turşusu. Normal turşulara göre daha zahmetli içi doldurulmuş olması nedeniyle. Ancak yerken o kadar lezzetli sunumu da o derece güzel.

Dolma turşusu nasıl yapılır? Dolma biber turşusu yapımı için öncelikle malzemeler hazır edilir. Kullanacağımız iç malzemeler beyaz lahana, havuç, sarımsak, yeşil biber, maydanoz. Turşu suyu yapımı için üzüm sirkesi, elma sirkesi, kaya tuzu, limon tuzu, şeker.

DSC 0107
sebzeli dolma biber turşusu

Lezzetli suyu bulanmayan bir dolma biber turşusu yapımı için püf noktaları nelerdir?

Öncelikle kullanacağımız malzemeler taze olmalı, mümkünse dalından koparıldığı gün turşusu yapılmalı. Kullandığımız sebze dayanıklı ve çürüksüz olmalı. Ezilen çürüyen sebzeler asla kullanılmamalıdır.

Dolma biber turşusu yapımında sirke olarak üzüm ve elma sirkesi karışık kullandık, bunun nedeni ikisinin aroması ve asitlik derecesinin farklı olması ve de turşunun görünümü açısından netlik kazandırmak amaçlı. Fotoğrafta ve youtube videoda göreceğiniz üzere o kadar parlak bir suyu oldu ki turşunun suyunu bile kana kana içebilirsiniz. Turşunun suyunu maydanoz ve sarımsakla lezzetlendirdik.

Sirke olarak turşu da lütfen ev yapımı elma sirkesi kullanmayın çünkü asitlik derecesini bilmiyoruz. İllaki kullanayım diyorsanız marketten aldığınız sirke ile karışık kullanabilirsiniz. Ya da sadece üzüm sirkesi kullanabilir ya da elma sirkesi tercih edebilirsiniz. Sadece ait oranların yüksek olmasına dikkat edin. Yüzde 4-5 olmalıdır.

Kaya tuzu olarak çuvallarda kilo hesabı satılan kaya tuzlarını değil Çankırı’nın veya güvendiğiniz bir yerin kaya tuzunu kullanmalısınız. Bu paketli kaya tuzları kirli olmuyor, çuvallarda diğer satılan kaya tuzları çok kirli oluyor, hatta içinde taş bile oluyor. Bu da turşunun kalitesini bozuyor. Turşunun sağlam kalmasını sağlayan en önemli etkenlerden bir tanesi kaya tuzudur, dikkat etmek gerekir.

Lahana seçimi de çok önemli biliyorsunuz ki! Lahana seçerken içine çökmeyen sert ve beyaz lahana seçmelisiniz. Yani yemeklik değil turşuluk olmalıdır.

Dolmalık biber ince kabuklu taze ve gübresiz olursa lezzet ikiye katlar.

Sarımsak da turşuya aroma veren en önemli etken. Bu nedenle sarımsağı da en iyisinden kullanmak gerekir, mümkünse Kastamonu Taşköprü sarımsağı tercih edilmelidir. Sarımsak kullanılacağı zaman soyulmalı ve yıkanmamalıdır.

Su olarak klorsuz arıtılmış içme suyu kullanılmalıdır, marketlerde satılan kaliteli sulardan tercih etmelisiniz. Lütfen çeşme suyu kullanmayın, turşu suyu lezzetsiz ve bulanık olur. Bunu evde kolayca test edebilirsiniz aslında hazır su ile çay yapın bir de çeşme suyu ile ve aradaki farka bakın lütfen. A çay bulanık olurken B çayın ne kadar berrak olduğunu göreceksiniz. Turşuda da suyum aynen budur.

Turşu suyu ölçüsü ortalama olarak verilmiştir. Çünkü kavanoza doldurulan sebzeye göre kavanozun aldığı su farklılık göstermektedir. Ancak kullandığımız oran değişmez. Turşu için su sirke oranı 1/3 tür. Yani 1 sirke 2 su şeklindedir. Tuz miktarına gelince 1 litre için tepeleme 1 yemek kaşığı kaya tuzu kafi gelir.

Dolma Biber Turşusu Tarifi ve yapımını youtube kanalımdan da izleyebilirsiniz

Buna benzer tariflere bakmak isterseniz

Kapya biber turşusu tarifi

Kıl biber turşusu tarifi

Malzemeler 5 kiloluk kavanoz içindir.

Sebzeli Dolma Biber Turşusu Malzemeler:

40-50 adet dolmalık biber

2 kilo beyaz turşuluk lahana

3-4 adet havuç

3-4 adet yeşil biber

3 baş sarımsak

1 bağ maydanoz

5 kiloluk kavanoz için turşu suyu ölçüsü:

800 mililitre sirke(elma ve üzüm sirkesi karışık kullandım)

1600 mililitre içme suyu klorsuz arıtılmış

5 yemek kaşığı kaya tuzu

2 tatlı kaşığı limon tuzu

1 yemek kaşığı şeker

Sebzeli Dolma Biber Turşusu Yapılışı:

Lahana 4 parçaya ayrılır. 1/4 ü ince ince bıçakla doğranır ve soğuk su ile yıkanarak süzgece alınır.

Havucun kabukları soyulduktan sonra rendenin iri tarafı ile rendelenir.

Biberler ince ince kıyılır.

Sarımsağın kabukları soyulup minik minik doğranır.

Maydanoz ayıklanır, yıkanır ve incecik doğranır.

Sebzelerin tümü bir kapta birleştirilir ve karıştırılır ve üzerine 3-4 yemek kaşığı kaya tuzu eklenir ve karıştırılır.(yemekten hafif tuzlu) Suyunun süzülmesi için 15 dakika beklenir.

Bu sırada dolmalık biberlerin sap kısmı oyulur. İçindeki çekirdekler temizlenir.

Hazırlanan iç suyundan eklemeden dolmalık biberlere sıkı sıkı doldurulur.

Ağızlarına isteğe göre havuç dilimi ya da domates veyahut kapya biber kapatılır.

Kavanozun dibine bir tutam maydanoz koyulur ve bir kaç diş sarımsak eklendikten sonra dolmalık biberler hafif yatay şekilde kavanoza sıkı sıkı yerleştirilir.

Kavanoz dolunca ağzına bir süzgeç kapatılır kavanoz ters çevrilir ve 1 gün bu şekilde bekletilir.

Ertesi gün dolmalık biberlerin içine doldurduğumuz sebze suyu boşalmış olur.

Ve kavanozdaki sebzeler aşağı inmiş olur.

Üstte boşalan kısma havuç dilimleri ve maydanoz bir kaç diş sarımsak koyulur.

Turşu suyu için sirke, su, şeker, kaya tuzu ve limon tuzu bir kapta birleştirilir ve malzemeler tamamen eriyinceye kadar karıştırılır. Hazırlanan salamura ya da turşu suyu kavanoza boşaltılır.

Kavanozun kapağı sıkıca kapatılarak bir iki gün oda ısısında bekletildikten sonra serin ve karanlık bir ortama kaldırılır.

Turşu yaklaşık olarak 20 gün sonra yemeye hazır olur. Hatta 1 ay beklenirse lezzeti tam oturur. Ekim ayında turşunun olma süresi biraz daha uzar.

Afiyet Olsun.

DSC 0200
sebzeli dolma biber turşusu
DSC 0260
sebzeli dolma biber turşusu
DSC 0262
sebzeli dolma biber turşusu
DSC 0006
sebzeli dolma biber turşusu
DSC 0016
DSC 0035
DSC 0036

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu