Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
KAHVALTILIKLARPOĞAÇA TARİFLERİ

Cevizli Amasya Çöreği

Kahvaltıya mis gibi ceviz kokulu çörekler yapmaya ne dersiniz. Benim huyum mayalı bir tarif gördüğümde bir de farklıysa eğer, dayanamam hemen yaparım. O kadar çok kullanırım ki mayalı hamuru mutfağımda. Artık birbirimizi çok iyi tanıyoruz diyebilirim.

İşte bugünkü vereceğim tarifimi sevgili arkadaşım hayat cafe tariflerinde gördüm hemen mutfağa koştum tarifte ufak değişiklikler yaparak işe koyuldum. Geleneksel bir çörek olduğu için özüne sadık kalmaya da dikkat ettim.

cevizli çörek tarifi
cevizli amasya çöreği tarifi
cevizli Amasya çöreği
cevizli Amasya çöreği

AMASYA ÇÖREĞİ
AMASYA ÇÖREĞİ TARİFİ
AMASYA ÇÖREĞİ NASIL YAPILIR

malzemeler:rp_IMG_4906.JPG
4 su bardağı un(yaklaşık miktar bir bardak eksiği ya da fazlası )
150 gram margarin
yarım su bardağı zeytinyağı
yarım su bardağı süt
yarım su bardağı yoğurt(katı yerinden )
1 paket yaş maya(kuru maya da kullanabilirsiniz 1 buçuk paket)
3 yemek kaşığı toz şeker
1  tatlı kaşığı tuz
2-3 çorba kaşığı tatlı lor peyniri(olmasa da olur)
1 su bardağı ceviz

üzerine:
1 yumurta sarısı

yapılışı:

  • Süt eli yakmayacak derecede cezvede ısıtılır içerisine şeker ve maya eklenerek eritilir.
  • Bir kabın içerisine un konulur zeytinyağı margarin yada tereyağı , yoğurt tuz eklenerek hamur yoğrulmaya başlanır. Hamur karışınca tatlı lor peyniri iri kıyılmış ceviz içi eklenir, ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir hamurun üzeri streç folyo ile kapatılarak sıcak bir yerde iki katı oluncaya kadar mayalandırılır.
  • Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparılarak avuç içerisinde yuvarlanır yağlı kağıt serili tepsiye sıralanır üzerine yumurta sarısı sürülür.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında çöreklerin üzeri kızarıncaya kadar pişirilir sıcak veya ılık olarak servis edilir.

Afiyet olsun…

not:

Kullandığım su bardağı büyük su bardağıydı. Normal su bardağıyla arasında 1-2 parmak kadar farkedebilir, unu yavaş yavaş eklemekte fayda var

Çöreklerin tazeliğini korumak istiyorsanız kapaklı bir kabın içerisinde veya bir poşetin içerisinde saklayın nihayetinde un ile yapılan her şey açıkta kaldığında kurumaya yüz tutacaktır

Yağlı kağıt kullanmıyorsanız mutlaka tepsinizi birazcık sıvı yağla yağlamayı ihmal etmeyin.

Yağlı kağıt kolaylık sağlıyor hem tepsi yağlamakla uğraşmıyorsunuz hem de tepsileri korumuş oluyorsunuz.
Lor peyniri kullanmak zorunda değilsiniz.
Tatlı lor peyniri kullandım çöreğimde tatlı lor yazdım ama sizler için kolaylık olsun diye. Ben süt kesiği peyniri (ricotta) kullandım. Ricotta peynirine süt kesiği denildiğini biliyor muydunuz* Süt kesiği, lor, ricotta, çökelek birbirine eş anlamda aslında.

cevizli amasya çöreği
cevizli amasya çöreği

Evde süt kesiği lor peyniri ,çökelek nasıl yapılır?
İstediğiniz  kadar sütü ocağa koyun kaynamaya başlayınca içerisine bol miktarda yoğurt koyun (5 lt. süte yaklaşık yarım kilo kadar yoğurt)yavaş yavaş kesilmeye topaklanmaya (İngilizce curd) başladığını göreceksiniz.

Peynirleşme olduğunda ocağın altını kapatın bir bez torbanın içerisine sulu olan peyniri boşaltın ağzını sıkıca büzün ve süzmeye bırakın tatlı veya tuzlu olarak tüketin.
Tuz kekik ,pul biber ile karıştırarak tüketirseniz çökelek olduğu gibi kullanırsanız lor peyniri
şu şekilde yapanlar da var kaynamakta olan süte bir kaç damla limon suyu veya sirke damlatarak sütün kesilmesi sağlanıyor. Ben bu şekilde denemedim hiç. Bu şekilde denemek isterseniz az miktarda sütle deneyebilirsiniz. Kafanıza yatarsa bol miktarda sütle yapın.

cevizli çörek tarifi
cevizli amasya çöreği tarifi

Bu arada sütü iyi kaynatmayı ihmal etmeyin yoksa bakteriler sağlığımızı tehdit eder.

Süt kesiği çok çabuk surede bozuldu tadında acıma olur bu nedenle çabuk tüketilmesi gerekir.
Kuru üzümlü yapmak isterseniz tuz miktarını yarım cay kaşığı koyun üzümleri 5-10 dakika ılık suda ıslatın kurulayın hamura ekleyin.

cevizli çörek tarifi
cevizli çörek tarifi
cevizli çörek tarifi

İlgili Makaleler

45 Yorum

  1. Ellerine sağlık, kesinlikle denemeye değer. Zaten Meliha’nın tarifleri de müthiş oluyor.Bu aralar evdekiler diyet halinde , o yüzden tüm yeni tarifleri yaza saklıyorum.
    Sevgilerle

  2. Bu çöreği Melihada ‘ da görmüştüm . Seninkiler de nefis görünüyorlar , ellerine sağlık , şimdi olsa da yesek .
    Sevgiler.

  3. fotoğraflar çok güzel, çörekler çok güzel.. ben de gidiyorum mutfağa 🙂 sayende öğrendim mayalı hamurla poğaça yapmayı, korkmuyorum artık :))

  4. bu çörekler çok lezzetli görünüyor…
    valla çayda yapmışsın…
    gelsem mi ne yapsam bilemedim şimdi…
    ellerine sağlık canım…
    kocaman sevgiler…

  5. ben mutfağa koşmasam da direk sana gelsem olmaz mı: ) hazır yapılmışından yemek istiyorum hem yanında çay da var: ) ellerine sağlık… harika görünüyorlar….

  6. canım sabaha nefis bir poğaça ile kalkmak süper oldu..ellerine sağlık..harika görünüyor……fotoğrafta şahane olmuş:)

  7. Zeymuran’cığım süper gözüküyor da bu
    resimleri bu kadar büyük yapmasan, ben de
    yalanıp durmasam diyorum, ya ne diyet bıraktın ben de ne
    başka birşey:) Haftasonu denemek istiyorum pazar
    kahvaltısında oğlum bayıla bayıla yesin:)sevgiler, ellerin dert
    görmesin…

  8. Mayalı hamuru çok iyi tanırım demişiniz, benimde bu hamur ile problemim var. Belki yardımcı olursunuz. Ben nerde hata yapıyorum bilemedim ve suçu artık Ikea’dan almış olduğum fırına attım. Malzemeleri tarifine göre koyuyorum, çok güzel yoğuruyorum, mayalanmaya bırakıyorum. Mayali hamuru kesince içi göz göz olmuş ise çok iyi yoğrulmuş ve mayalanmış denir. Buraya kadar herşey normal taki pişmiş halde fırından çıkarana kadar. Sanki bayat ekmek yapmışım. Herşeyi denedim pişme sürecinde hamur nemli kalsın diye su bile koydum fırına. Yok olmuyor?

    1. Merhaba Zerrin hanım,aslında hamur yoğurmak çok keyifli.Acaba suyu veya sütü fazla ya da az mı ısıtıyorsunuz.Şu da var ki genellikle sert kıvamda yoğurulan hamurlar kesilince göz göz olur.Poğaça hamurunu çok sert yoğurmamak gerekiyor yoğurma kabından kolayca ayrılmalı ama hafif bir yapışkanlığı kalmalıdır.Esnek olmalıdır kısaca.Bu şekilde yapılan hamurda fırının içerisine su koymaya gerek yoktur.Su koyulur fırına elbette, ne zaman mesela pide yaparken.Poğaça hamurunda böyle bir gereksinim yoktur.Poğaçaları çok fazla kızartmayın.(15 dakika 190 derece fırın) bu sert olmasına neden olur ve başka bir püf nokta daha fırından çıkan poğaçaları havlu kağıt serili bir kaba alın. Üst üste koyacaksanız yine aralarına havlu kağıt koyun ve bir poşetin içerisine koyun,yumuşacık kalacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu