Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
KAHVALTILIKLAR

Sütlü Simit Tarifi

Sütlü simit nasıl yapılır. Evde yumuşacık simit yapmak zor değil. Sütlü simit tarifi ile bunun mümkün olduğunu göreceksiniz. Her daim pastaneye gitmemiz mümkün de olmuyor tabi. Bu durumda simidi evde kendimiz yapacağız. Türk Mutfağında en önemli kahvaltı tariflerinden olan simidin çok çeşidi de vardır aslında. Hangi çeşidi olursa olsun severek yeriz yollarda, pastanelerde, otobüs terminallerinde tepsi ile simitçi diye bağırarak simit satanları görmek pek mümkündür. Hele bir de taze ve sıcaksa çay da varsa domates peynir ve zeytin de eklenir kahvaltı sofrasına. Gerisi keyiftir aslında.

Sütlü simit tarifinin hamurunda süt, kuru maya, yumurta, zeytinyağı ve pudra şekeri var ve azar azar un eklenerek yumuşak bir hamur hazırlanıp mayalanma süresinden sonra şekil verilip pekmeze batırılıp susama bulanıyor. Çoğu simit tariflerine baktığımız zaman tarifi hazırlayanların susamı kavurduklarını görürüz. Biz aksine susamı kavurmadık doğal haliyle bıraktık. Çünkü kavrulunca acımtırak bir tadı oluyor. Pastanede kullanılan susamlar bizim evde yaptıklarımızdan daha farklı bunun bilgisini de verdikten sonra sütlü simit tarifine ve yapımına geçebiliriz.

sütlü simit tarifi
sütlü simit tarifi

malzemeler:

Sütlü Simit Tarifi

  • 5 su bardağı un (gerekirse 1-2 yemek kaşığı)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • yarım çorba kaşığı kuru maya
  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri(30 gram)
  • 220 milim artı 30 milim su
  • 1 büyük yumurta
  • 100 milim süt
  • 30 milim zeytinyağı

üzerine:

  • 1 buçuk su bardağı susam

sosu:

  • 1/4 su bardağı su
  • 1/3 fincan pekmez

Sütlü Simit Yapılışı

  1. 30 milim su hafif eli yakacak derecede ısıtılır içine maya eklenir.
  2. Diğer taraftan 4 buçuk su bardağı kadar un bir kaba koyulur, tuz eklenir iyice karıştırılır. Unun ortası havuz gibi açılır.
  3. Orta kısıma maya sırasıyla pudra şekeri, su, yumurta, zeytinyağı, süt  eklenerek yavaş yavaş parmak uçlarıyla karıştırılır. Tüm bu işlemleri yaparken adım adım ekleyip bir elimizle de yavaş yavaş karıştırmayı ihmal etmeyelim. Diğer kalan unun gerektiği kadarını yine hamura yavaş yavaş ekleyerek hamuru yoğurmaya devam edin.yoğurma işlemi yaklaşık 10 dakika sürüyor. Yoğurma sonunda nemli fakat parmaklara yapışmayan yumuşak bir hamur hazırlanmalıdır. Her zaman söylüyorum tüm unlar kullanılan malzemeler aynı değil bu nedenle unu eklerken dikkatli olmalısınız diye. Kalın tok un var zayıf ince un var. Bu ayrıntıya dikkat edelim. Sert bir hamurun pek çözümü yoktur gibi.
  4. Bir kabı hafifçe yağlayın yuvarlak şekil verilen hamuru yağlanmış kabın içerisine koyun. Hamurun üzerini de hafifçe yağlayabilirsiniz. Bu işlem hamurun kuruyup çatlamasını önler
  5. Hamuru bir plastik torbaya geçirerek hamur 2 katı oluncaya kadar mayalanmaya bırakın bu süre ortalama 1 saat olmakla birlikte yaz ve kışın değişebilmektedir.
  6. Hamuru 10 eşit parçaya bölün ve yuvarlayın. Hamuru el büyüklüğünde mermer bir zemin üzerinde sanki oklava kullanıyormuşuz gibi yuvarlayın. Tüm hamura aynı işlemi uygulayın yavaş yapıyorsanız yuvarladığınız ruloların üzerini örtün.
  7. İlk yaptığınız el büyüklüğünde ileri geri hareketlerle yuvarlayarak uzattığımız hamuru sırasıyla yeniden yuvarlamaya başlayın. 70 cm uzunluğunda çubuklar yapın bir ucu diğerinden diğerinden hafif uzun yapın ve ikisini birbirinin üzerine bindirmek suretiyle bir örgü şekli oluşturun. Yine tüm hamura aynı işlemi uygulayın, 5 dakika kadar üzeri kapalı olarak bekletin
  8. Örgü şeklini verdiğimiz şeriti alın ve mermer zeminde ileri geri harekeler uygulayarak uzatın. Örgüdeki buklelerin uzadığını göreceksiniz. Hamurun iki ucunu bir araya getirerek iyice mühürleyin, kabardıkça ayrılmasın. tüm örgüler bitinceye kadar aynı işlemi uygulayın.
  9. Bir kabın içerisine pekmez ve su koyun bunu homojen bir karışım yapın simitleri pekmez karışımına batırın sonra delikli süzgecin üzerine alarak pekmezin akmasını sağlayın ve yine tüm simitlere aynı işlemi uygulayın. Son olarak susama batırın dilerseniz üzerine serpebilirsiniz.
  10. Yağlı kağıt serili tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık olarak 20 dakika pişirin. Sütlü Simit Tarifi ve Yapılışı  resimli tarifi aşağıda

Afiyet olsun.

simit yapılışı resimli
simit yapılışı resimli
sütlü simit tarifi
sütlü simit tarifi
sütlü simit tarifi
sütlü simit tarifi
sütlü simit tarifi
sütlü simit tarifi
sütlü simit tarifi
sütlü simit tarifi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu