Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
KIŞ HAZIRLIKLARI

Erimeyen Sert Salatalık Turşusu Tarifi

Erimeyen sert salatalık turşusu tarifi

Erimeyen sert salatalık turşusu tarifi. Tam ölçülü. Kütür kütür taş gibi erimeyen sert salatalık turşusu nasıl yapılır. Siz de bu vereceğimiz tarifi yaparak turşu suyu bulanmadan her zaman berrak kalan ve çok lezzetli olan salatalık turşusu yapabilirsiniz. Salatalık turşularının üzerinde beyaz bir küf ya da per yada par denilen bir tabaka oluşur. Bizim vereceğimiz tarifte bunların hiç biri olmuyor. Salatalık turşusu kavanozda bitecek ne suyunda bir bulanıklık olacak ne de bir per ya da küf tabakası oluşacak bu kadar da iddialı bir salatalık turşusu tarifi.

Erimeyen sert salatalık turşusu tarifi turşu yapıyorum bir türlü olmuyor suyu bulanıyor yumuşak oluyor küfleniyor diyenlerin adeta kurtuluşu olacak. Sizlere de yardımcı olmak için  salatalık turşularını bu yıl 3 litre, 4 litre ve 5 litrelik kavanozlarda yaptık ve tam ölçülü salatalık turşusu kurduk. Milim Milim ölçerek salatalık turşusu yapımını sizin için en ayrıntılı noktalarına kadar anlattık.

Salatalık turşusunda salatalıkların o gün içinde toplanmış olmasına ve sert olmasına zedelenmemiş olmasına parlak görünümlü ve yerli ürün olmasına dikkat edin. Salatalıkların koyu yeşil renkte olanlarını tercih edin. Salatalıkların ucunda salatalıkların bekledikçe yumuşamasını sağlayan bir madde vardır. Bu nedenle salatalıkların uçlarını kesmenizi kesinlikle öneriyorum. Salatalıkları bir kaç yerinden iğneleyin ki turşu suyu içine de nüfuz etsin. Sarımsakları da aynı şekilde iğne ile bir kaç yerinden delin.

Turşu suyunu hazırlarken salatalıkları kavanoza doldurun üzerine suyu doldurun. Doldurduğunuz suyu boşaltın ve ne kadar olduğunu ölçün. Bu su miktarının 2 sini su olarak kullanırken geriye kalan 1 i sirke olarak kullanın. 1 litre su için 3 yemek kaşığı kaya tuzu(90 gram) yeterlidir, fakat damak tadınıza göre 2-2 buçuk da ekleyebilirsiniz. Yediğiniz yemek tuzundan biraz daha tuzlu olsun yeterli. Bir kabın içerisine su, sirke, tuz, şeker ve limon tuzunu koyun. Tuz ve limon tuzu eriyinceye kadar iyice karıştırın ve bu hazırladığınız suyu salatalıkların üzerine dökün. En üste maydanoz ya da körpe asma yapraklarının ucunu ve sapını koyup kavanozun ağzını sıkıca kapatın.

Daha önce de salatalık turşusu ve yapımını anlatmıştık Dilerseniz turşucu Mehmet efendinin tarifini uygulayabilir ya da bizim tecrübelerimize dayanarak yaptığımız salatalık turşusunu kurabilirsiniz. Turşucu Mehmet efendinin çok sevilen tercih edilen salatalık turşusu ve yapımı tarifi de burada

Erimeyen sert salatalık turşusu tarifi
Erimeyen sert salatalık turşusu tarifi

Turşu nasıl yapılır püf noktaları burada 

Erimeyen Sert Salatalık Turşusu Tarifi Malzemeler:

3 litre kavanoz

  • 1900 mililitre su alır
  • 1250 mililitre su
  • 2,5 çay bardağı elma sirkesi ya da üzüm sirkesi(600-700 mililitre) kullanılır.
  • 3,5-4 yemek kaşığı dolusu kayatuzu
  • 10-12 diş sarımsak
  • yarım yemek kaşığına yakın limon tuzu
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • salatalık
  • asma yaprağı ucu yada bir bağ maydanoz

4 litre kavanoz için

  • 2100 mililitre su alıyor
  • 4- 4,5 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 1250 mililitre su
  • 750 mililitre sirke eder
  • 12 diş sarımsak
  • yarım yemek kaşığı yakın limon tuzu
  • 2 numara taze çekirdeksiz salatalık

turşuda sirke oranı 1/3 oranında

5 litre kavanoz için

  • 2500 mililitre su
  • 700-800 mililitre sirke
  • 3 kilo 2 numara çekirdeksiz taze salatalık
  • 4,5 çorba kaşığı kaya tuzu
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • yarım yemek kaşığı limon tuzu
  • 13-14 adet sarımsak
  • bir avuç asma yaprağı ve sapı ya da bir bağ maydanoz

Erimeyen Sert Salatalık Turşusu Tarifi Yapılışı:

  1. Öncelikle turşu suyunu yapın. Turşu suyu için öncelikle kavanoza salatalıkları doldurun sonra üzerine kavanozun ağzına kadar su doldurun. Bu suyu bir kaba boşaltıp kavanozun kaç litre su aldığını ölçün. Mesela kavanoz 1750 mililitre su alıyorsa bunun 1250 milimini su  550-600 mililitresini sirke olarak hazırlayın. Bu karışıma kaya tuzu, limon tuzu, üzüm sirkesi  ekleyin ve limon tuzu ve kaya tuzu eriyinceye kadar karıştırın. Turşu suyu hazır.
  2. Sarımsakları öncelikle sıcak  su ile ıslatın ki kabukları kolayca soyun. Sıcak su ile ıslatıp 5-10 dakika beklettiğiniz sarımsakların kabuklarını soyun.
  3. Turşu kavanozlarını bulaşık makinesinde yüksek ısıda yıkayın kuruyunca turşu kurmak için hazırlayın.
  4. Kavanozun dibine soyduğunuz sarımsağı birkaç yerinden iğneleyerek 3-4 adet koyun. Sonra üzerine tertemiz yıkayıp suyunu süzdüğünüz (buzlu soğuk suda 1 saat bekletiniz) yine birkaç yerinden iğneleyip ve uçlarını bıçakla aldığınız salatalıkları dizin. Arada sırada kavanozu sallayarak ya da hafifçe yere vurarak salatalıkların kavanoza hava almadan sıkıca yerleşmesini boşluk kalmamasını sağlayın.
  5. Kavanozun ortasına yine birkaç tane iğnelediğiniz sarımsaktan atın. Üzerine bir kaç yerinden iğne ile  deldiğiniz ve uçlarını aldığınız salatalıkları doldurmaya devam edin. Bunu yaparken salatalıkların yerleşmesi için kavanozu asla yere vurmayı ihmal etmeyin. kavanozun ağzına kadar doldurduğunuz salatalıkların üzerine 3-4 adet iğne ile deldiğiniz sarımsakları atın. Kavanozun ağzını kapatacak kadar asma yaprağı ve sapı ya da maydanoz yaprağı yada sapı koyun.
  6. Hazırladığınız turşu suyunu salatalıkların üzerine boşaltın. Kavanozun kapağını sımsıkı kapatıp bir kabın içerisine koyduktan sonra güneş görmeyen serin bir yere kaldırın. Ara sıra turşunun suyunun eksilip eksilmediğini kontrol edin. Eksildiyse artan turşu suyunu ekleyebilirsiniz turşu suyunuz yoksa verdiğim ölçülere göre az miktarda turşu suyu hazırlayıp turşuya ilave ettikten sonra kavanozun kapağını yine sımsıkı bir şekilde kapatmanız gerekmektedir.
  7. Turşu 20 gün sonra hazır olur.

Afiyet Olsun.

erimeyen sert salatalık turşusu tarifi
erimeyen sert salatalık turşusu tarifi
erimeyen sert salatalık turşusu tarifi
erimeyen sert salatalık turşusu 
erimeyen sert salatalık turşusu tarifi
erimeyen sert salatalık turşusu tarifi
erimeyen sert salatalık turşusu tarifi
erimeyen sert salatalık turşusu tarifi
erimeyen sert salatalık turşusu
erimeyen sert salatalık turşusu
erimeyen sert salatalık turşusu
erimeyen sert salatalık turşusu

295

İlgili Makaleler

39 Yorum

    1. Korkmayın önceleri bana da annem yapardı ama tabi nereye kadar. Cesaret ettim yaptım sonuç mükemmel oldu. Tarife sonuna kadar güvenebilirsiniz.

    1. Güzel olur Allah’ın izniyle, bende geçen hafta kurdum aynı tarifi uyguladım yine.

  1. İlk 3 kg lık gecen hafta ,bugun 2. 3 kg lık salatalık tursusundan kurdum.Ölçülü olduğu için sizi tarifi uyguladım. Bu şekilde ölçülü tarif bulmak çok zor.Güzel olacağına inanıyorum.Emeğinize sağlık😊

    1. Bende her yıl aynı ölçüyü uyguluyorum hiç endişeniz olmasın çok güzel oluyor, afiyetle yiyin inşallah. İyi veya kötü sonucu da paylaşırsanız çok mutlu olurum, yapacaklar için yorumunuz çok önemli. Teşekkür ediyorum.

  2. 30 yaşımda ilk defa kendim bu tarife göre 1 kg salatalık turşusu kurdum ve okadar lezzetli oldu ki 2 haftada bitti. Şimdi yeni 3 kg lık turşumu hazırladım.

    1. Afiyet olsun, böyle güzel dönüşler olunca çok mutlu oluyorum. Ellerinize sağlık.

  3. Lahana turşusu içinde aynı yöntemi kullanabilir miyiz? Lahanaları haşlamak gerekir mi? Lahana turşusunu da çok seviyoruz çünkü.

    1. Annem yapar lahana turşusu ama hiç haşlamaz ve lahananın beyaz sert olanını tercih eder. Biten salatalık turşusuna lahanayı basar. Şahane olur. Sizde aynı yöntemi deneyebilirsiniz.

  4. Yaptım. Tarife ne yazıyorsa harfiyen uydum. Sonuç hiç de iç açıcı olmadı. İki gün kütür kütür durdu. Sonra bir de ne göreyim. Asit yapmışlar,yumuşamaya dönmüşler. 4.5 kilo salatalık çöpe gidiyordu az kalsın. Hepsini tekrar yıkadım başka turşu suyu hazırlayıp kurtardım. Denememiş olanlar denemesin.

    1. Her sene aynı tarifle yapıyorum ve yumuşak bir salatalık turşusunu asla tercih etmem. Salatalık ilaçlı ise veyahut sıcağa maruz kaldıysa hava aldıysa yumuşamış olabilir. Bu tarifi uyguladıktan sonra en az 3 hafta ağzını açmamanız gerekiyor. Yumuşamış bir salatalık turşusunu kurtarmış olmanız da ayrıca şaşırtıcı geldi bana. 2 gün sert 3 gün yumuşak tuhaf. Nerede yanlışlık yaptınız bilmiyorum ama ben denedim siz denemeyin demek yanlış oluyor. Tarifimizin sonuna kadar arkasındayız. Yorumunuz ve emeğiniz için teşekkür ediyoruz.

  5. Önceki yıllarda az miktarda kaynar suyla 1 lt kavanozlarda kurardım.Bu yıl sizin tarifi denemek istiyorum.Siz turşu suyunu musluktanmı,hazır sudan mı yoksa kaynatıp soğumuş sudan mı kurdunuz.Yaza kadar dayanmasını istiyorum.☺

    1. Bence en güzeli hazır su ile kurmak. Eskiden annelerimiz musluk suyu ile kurardı turşuyu ve çok güzel turşular olurdu. Evlerde de serin mahzenler oluyordu. Şimdi musluk sularına tatlı su çeşmelerine güven yok. Evler çok sıcak. Kullanılan su kadar salatalık cinsi tazeliği de turşunun iyi olmasında çok etkili. Turşunun üzerine asma yaprağı ucu koyuyordum, şimdi asma yaprakları kurudu. Taze organik maydanoz koyup turşunun ağzını kapatın ve turşu hava almasın.

    1. Maydanozun bağları da farklı farklı tabi. Üzerini örtecek kadar eklemek yeterli olur. Yorumunuz için teşekkür ediyorum.

  6. Turşu kurdum hafif sünme var tuzuda iyi ama neden oldu bilemedim ne yapabilirim

    1. Daha önce hiç sünme başıma gelmedi ama tuzu iyiyse sebzelerde sorun olabilir acaba taze değiller miydi ya da sıcağa mı maruz kaldı. Tam olarak bilemediğim için net bir cevap veremeyeceğim. Mesela yoğurt mayalarken de bazen sünme olabiliyor bunun nedeni belli sıcaklık buradan yola çıkarak acaba turşu hava alıp sıcağa mı maruz kaldı bunu cevaplarsanız sorunun neden kaynaklandığını anlayabiliriz diye düşünüyorum.

    2. Yıkayıp yeniden üzerine turşu suyu ekleyebilirsiniz bunun başka bir yolu da yok zaten.

  7. Teşekkürler Zeymurancafee. Tarifinizi şimdi deniyorum. Titizlikle yazmışsınız ama milim diye bir birim yoktur. Siz hacim birimini kastediyorsunuz.
    Mili= bindebir
    Milimetre= uzunluk birimi
    Milimetreküp= Hacim birimi
    Kolay gelsin…

    1. Milim ölçüsü olarak verdiğim mililitredir, ml. ölçüsü elbette vardır. Bu konuda gerekli akademik kariyere sahibim ama yine de bizi bu konuda aydınlattığınız için teşekkür ediyorum. Turşuyu kurarken tarifte belirttiğim gibi ml. yani mililitre ölçüsü kullanın lütfen.Tariflerin tam tutması için buna çok özen gösteriyorum. Çok teşekkür ediyorum.

  8. Geçen sene ölçülü bir salatalık tursusu tarifi aradım. Sizin tarifi buldum. 3 lt lik ve 1 lt lik kaplara yaptım. Sadece en sona kalan eylülde açtığım 1 tursu kabı HARİÇ hepsi çokkk guzel oldu. Emeğinize sağlık.

    1. Salatalık cinsi, kalitesi, kullanılan su bile turşunun sonucunu ekliyor. Hele ki turşu kavanozunun hiç hava almaması gerekiyor. Turşu sıcak havayı hiç sevmiyor. Bunun gibi bir sürü etken. Bende her yıl aynı tarifi uyguluyorum, sizinde ellerinize sağlık. Afiyet olsun.

  9. Siz binbir emek turşu tarifi yazıyorsunuz milim hacim metre etc yorumlar yapılıyor, insanoğlu ne garip. Emeğinize sağlık , çok sağ olun ben deneyeceğim sirkeli cins sirke olarak nefis duruyorum, ben genelde tuz su/ probiyotik tercih etsem de.🌻

    1. Evet gram, milim olarak çok ayrıntılı şekilde kendi yaptığım gibi tarifleri veriyorum yanılma payı olmasın diye. İyi veya kötü yorumlar geliyor yapacak bir şey yok. Herkesin karakteri farklı sonuçta. Bize de saygı duymak düşüyor. Probiyotik turşu çok sağlıklı ama çok lezzetli diyemeyeceğim. Biz büyükannelerimizden hep limonlu sirkeli turşular gördük. Hem de bizim gibi küçük kavanozlara falan değil de küplere kurarlardı. Kışın buz gibi çatır çatır olurdu. Ne de keyifli imiş. Çok da sağlıklı olurlardı. Hepimizin sağlığını kaybetmemizin nedeni market yiyeceklerine çok yönelme olması bana göre.

  10. tarif ve yorumlari okudum,sırf gayretiniz icin bile denemege deger,hem yaz hem kıs tursusu kuruyorum,her seferinde ayni guzelligi yakaliyamiyorum,mesala bugun actim bir kavonozu kutur kütür ama icleri bos,bu tarifi sakliyacak ve deneyecegim insallah,ve mutlaka geri donus yapacagim,ellerinize saglik

    1. Merhaba, turşu öyle bir şey ki havanın sıcaklığından tutun da salatalığın cinsi kalitesi, suyun güzelliğine kadar tadını sertliğini etkiliyor. Turşu da olmazsa olmaz tuz ve limon tuzu. İkisi de turşuyu koruyan ana maddeler. Değerli yorumunuz için teşekkür ediyorum.

  11. Ellerinize sağlik
    özenerek tarifi ayrintili yazmişsiniz,benim merak ettiğim serin yer.
    şimdi bu ay turşu kursam öyle serin yer bulamiyorum .
    yani oda sicakliği 20 dereceden düşükmü olmali,yada 15 derece .
    yoksa bir ay beklemem gerekecek.
    kusura bakmayin ayrintalara takildim ,yoksa tarifiniz çok güzel

    1. Merhaba, maalesef ki bende evimde serin yer bulmakta güçlük çekiyorum, nereye adım atsam sıcak. Giyinme odasında küçücük bir yer var bizde karanlık ve güneş görmüyor, buraya koymayı uygun gördüm hatta kapaklı bir dolabın içine sakladım. Turşular için güneş bir numaralı düşman, bozulmasına neden oluyor. Eylül ayının ortası daha iyi aslında bende ürün bulamamaktan korktuğum için 20 ağustos gibi kurdum ama aslında izbe depo mahzen gibi bir yeriniz yoksa turşu kurmak için yanlış bir dönem oluyor. Turşu için verilen malzemeler yöntem ne kadar doğru olursa olsun yumuşamasını hatta beyazlamasını engelleyemiyorsunuz. Bu nedenle soğuk, güneş almayan karanlık bir yerde saklamak çok önemli bir nokta. Teşekkür ediyorum değerli yorumunuz için.

  12. Tam gerizekaca hazırlanmış Tarif. Bir . Milim(700) (800) MİLİM. (2500) MİLİM NE DEMEK MİLİ LİTRE YADA lİTRE OLUR. SIVININ ÖLÇÜ BİRİMİ MİLİM OLABİLİRMİ ? Çağdaş bir dünyada yaşıyoruz hala yemek kaşığı , kahv e kaşığı vb. ölçüler ne derece doğru olur. Terazi, gramaj denen bir şeyler var. Su bardağı bre kardeşlerim her su bardağı ayn ı ölçü değilki. O rdanda litre santi litre daha doğru olmazmı. Hor gördüğnüz Köölüler bile artım bahsettiğiniz ölçüleri kullanmıyor. Ayıp diyorum.

    1. Merhaba, turşuyu iğnelediniz mi ? İğneleyimce içine turşu suyu doluyor. içinin boş olması sizinle alakalı değil salatalık cinsi ile alakalı.

    1. Gerekli düzenlemeyi yaptım, daha iyi anlaşılması için ölçüyü videoda da gösterdim, videodan da faydalanabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu